Mengenal C Game Engine Dan Fungsinya

Nytowersbasketball.com  > General >  Mengenal C Game Engine Dan Fungsinya
0 Comments
Mengenal C Game Engine Dan Fungsinya

C game engine adalah sebuah sistem perangkat lunak yang dibuat khusus untuk membuat sesuatu permainan dikatakan sebagai perisian, game engine ini memberikan kemudahan dalam menciptakan konsep sebuah permainan yang akan dibuat oleh sang penciptanya. Boleh dikatakan game engine merupakan jiwa dari permainan dan seluruh aspek permainan. 

Mengenal C Game Engine Dan Fungsinya

Terdapat banyak sekali mesin permainan yang dirancang untuk bekerja pada konsol permainan video serta sistem operasi desktop seperti microsoft windows, linux, serta mac OS X. di mana fungsi mesin ini mengandungi render untuk 2D atau grafik 3D. yang mana game engine ini dibagi menjadi 2 macam lagi, yaitu API ( application Programming Interfaces ) dan SDK.

–         API

sistem operasi, perkhidmatan dan juga perpustakaan yang sangat diperlukan untuk menggunakan beberapa ciri yang diperlukan untuk permainan.

–         SDK

Merupakan kumpulan dari perpustakaan dan API yang sudah siap digunakan untuk memodifikasi program yang menggunakan sistem operasi dan perkhidmatan yang serupa.

Enjin permainan sendiri mempunyai beberapa jenis, antaranya:

–         Gulung enjin permainan anda sendiri

Enjin permainan yang bertipe seperti ini merupakan enjin yang cukup disukai kerana kemungkinan besarnya boleh diakses secara percuma. Kelemahan dari jenis ini adalah banyaknya permainan yang dibuat menggunakan enjin ini, sehingga boleh menyerang balik developernya.

–         Kebanyakannya enjin permainan siap

Enjin permainan ini biasanya sudah menyediakan ciri kepada pembangunnya seperti GUI, Physics, libraries module, texture dan masih banyak lagi. Beberapa contoh enjin permainan yang masuk dalam jenis ini meliputi enjin tidak nyata, enjin sumber, enjin teknologi id dan sebagainya.

–         Tuding dan klik enjin

Ini meruakan enjin yang sangat dibatasi, namun dibangunkan dengan sangatlah mesra pengguna. Kekurangan dari enjin ini adalah dibahagikan kepada batasan jenis interaksi, seperti tata suara hingga grafiknya.

Dan itulah penjelasan beebrapa mengenai enjin permainan, diharapkan dengan adanya artikel diatas dapat menambah wawasan anda mengenai enjin permainan. Dan dengan mengetahui beberapa kelebihan enjin permainan di atas anda boleh membuat permainan anda sendiri, ketika anda tengah bosan bermain  mega888 dan ingin melakukan pengekodan.